Saturday, 26 January 2013

Manusia Tidak Bertamadun Lagi?

1. Dalam rangka kempen Pilihanraya yang akan hadir ini, sudah pastilah kita akan banyak membuat siaran dalam bentuk kain rentang. Namun rupanya masih ada lagi golongan manusia yang tidak bertamadun di zaman moden ini yang suka merentap kain rentang dan menconteng isi paparannya. Inilah yang saya maksudkan sebagai angkara manusia tidak bertamadun.

2. Amat menyedihkan kerana Allah telah menjadikan mereka sebaik-baik kejadian namun nafsu amarah dalam diri mereka itu sanggup mereka  merendahkannya. Ingatlah semua bahawasanya Alah telah menjadikan kita sebaik-baik kejadian.

3. Justeru, secara ringkasnya saya ingin menyeru dan mengajak diri saya dan kita semua merenungi Firman Allah yang bermaksud dalam surah At Tiin ayat 4-5:

Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya). (4) Kemudian (jika dia panjang umur sehingga tua atau menyalahgunakan kelengkapan itu), Kami kembalikan dia ke serendah-rendah peringkat orang-orang yang rendah....

Wallahu A'lam...

No comments:

Post a Comment